Wanneer wij in huize EL-FAIYUM een nestje fokken, fokken wij vanzelfsprekend met gezonde honden.
Om mijn honden gezond te houden vinden wij voeding en beweging erg belangrijk.
Wij voeren hier in huis alleen VERS vlees aan de honden, dit doen wij in de vorm van KVV of zelf samengestelde BARF producten.
Meer specifieke informatie over voeding vindt U op deze pagina.

Ook door regelmatig te trainen bv. op het gebied van behendigheid, gehoorzaamheid, speuren en doggydance hopen wij onze honden gezond te
houden van lichaam en geest.

Ook ga ik met mijn honden regelmatig naar tentoonstellingen, zowel in Nederland als in het buitenland.
Het showen is een hobby van mij, maar wat ik vooral belangrijk vind is te weten wat de keurmeesters van mijn honden vinden en in hoeverre ze voldoen aan de ras standaard. Zelf vind ik het belangrijk om meerdere keren naar een tentoonstelling te gaan, pas dan krijgen ik en anderen een goed beeld van de Ridgeback..

Mocht daar het geluk zijn dat een hond kampioen is geworden dan zijn wij uiteraard erg trots maar wij blijven gezondheid van de hond belangrijker vinden. En zullen dan indien noodzakelijk of verplicht extra gezondheid testen uitvoeren.

Soms vind ik het leuk om met mijn honden een speciale cursus te volgen deze cursussen zijn niet regulier en worden meestal afgesloten met een officieel examen. Een voorbeeld van een dergelijk examen is GEHOORZAME HUISHOND van Cynophillia of het U.V. (uithoudingsvermogen fiets test) examen van de Commissie werkhonden. Een RR is een lopende hond dus hun conditie en uithouding vermogen vind ik erg belangrijk. En waar ik tegenwoordig ook absoluut tijd voor vrij maakt zijn de coursingen georganiseerd door de RRCN.
Mijn meiden vinden dit namelijk geweldig en ik kan ze niet gelukkiger maken dan dat ze een dagje mogen coursen.

Neem eens een kijkje op de speciale “Activiteiten” pagina..daar is meer te vinden over o.a. het coursen.

FOKKEN:
Is het besluit genomen om na alle gezondheid testen te gaan fokken dan begint de zoektocht naar een passende reu die qua karakter, gezondheid en uiterlijk voldoet aan mijn eisen en natuurlijk past bij de teef in kwestie. Ik wil proberen de honden ( pups ) uit mijn kennel uniek te houden.
Dit maakt de zoektocht naar een geschikte reu extra moeilijk.

Wij fokken uitsluitend volgens de regels van de RRCN en onderschrijven hun Code of Ethics. ( VRF)
Dit betekent dat wij vanaf de leeftijd van 18 maanden de HD en ED foto maken en dat wij verplicht 2x een Uitmuntend moeten hebben gehaald op een tentoonstelling. Ook houden wij rekening met de leeftijd van de teef (en de reu) zowel ten tijde van het eerste nest als de tijd tussen twee nesten.

De aanstaande moeder wordt uiteraard goed begeleid tijdens de dekking, dracht, en voor, tijdens en na de bevalling, om haar alle hulp en steun te geven alle pups gezond op de wereld te zetten. Na de bevalling krijgt de moeder eerst de rust die ze nodig heeft om van haar pups te genieten. Zodra de moeder aangeeft weer mee te willen met de dagelijkse wandeling in het bos mag ze weer mee, dit wordt uiteraard opgebouwd. Ook voor een zogende teef is het van belang dat ze voldoende beweging krijgt om de conditie op peill te houden en haar gezond van geest te houden tijdens het grootbrengen van de pups.
Wanneer er pups worden geboren in huize El-Faiyum, liggen deze de eerste drie weken samen met de moeder op de bovenverdieping van het huis in de kraamkamer. Dit is vooral om de moeder en de pups voldoende rust te geven. Wel mogen er vanaf het begin, afhankelijk van de reactie van de moeder, mensen bij het nest komen kijken. Ik ben namelijk van mening dat de pups vanaf de eerste dag van hun leven zoveel mogelijk prikkels en indrukken moeten kunnen opdoen.

Pups mogen de eerste weken dan wel volkomen hulpeloos lijken, hun zintuigen zoals het reukvermogen en de tastzin zijn direct na de geboorte al goed ontwikkeld omdat de pups deze zintuigen vanaf de eerste dag nodig hebben voor de zoektocht naar hun voedselbron, de moedermelk. Daarom worden de pups vanaf het begin veel in handen genomen (zodat ze dingen kunnen voelen en ruiken). Hierdoor krijgen de pups ook de kans om vanaf de eerste dag hun weerstand op te bouwen.
Na drie weken verhuizen de pups van de werpkist boven, naar de puppy ren beneden in de huiskamer (rond deze leeftijd zijn de pups de werpkist uitgegroeid). Hier kunnen ze alle prikkels van het dagelijkse leven mee gaan maken, zoals het geluid van de tv, stofzuiger en radio ook komen er regelmatig kinderen over de vloer om met de pups te knuffelen. Vanaf 5 weken gaan de pups ook regelmatig naar buiten (in de tuin). In de tuin hebben ze de beschikking over een veilig, afgezet gedeelte waar ze naar hartelust kunnen rennen en spelen en indrukken van buiten kunnen opdoen. Ook de pups krijgen vanaf het begin KVV te eten en geitenmelk. En als ze wat ouder zijn af en toe een stuk pens kippe nek etc. Aangezien wij helemaal achter deze manier van voeren staan hopen wij dat eventueel nieuwe eigenaren hier open voor staan.

In Kennel El-Faiyum enten wij de pups alleen na een titer bepaling, (rond de zes weken) waarbij door middel van bloedafname gekeken wordt hoeveel antistoffen zich in het bloed bevinden een pup is over het algemeen nog genoeg beschermd omdat hij nog genoeg antistoffen/afweer mee krijgt van zijn moeder. Mochten de pups niet genoeg antistoffen hebben dan enten wij alleen wat nodig is. Wij zijn van mening dat preventief enten op jonge leeftijd van de pups meer schade dan goed doet.
Dit geld ook voor het ontwormen, wij ontwormen niet meer preventief maar doen een mest onderzoek ( poep monster) dan wordt er gekeken of er een worm besmetting is bij de pups. Mocht er een worm besmetting zijn dan worden ze specifiek tegen deze besmetting behandeld.
Wel behandelen wij de pups meerdere keren met propolis dit natuurlijke product is gemaakt door bijen. Door gebruik van propolis kan het lichaamseigen immuunsysteem bevorderd worden zorgt er voor dat het lichaam een betere afweer mechanisme ontwikkeld. Ook zorgt propolis voor een goede balans tussen de gunstige en ongunstige bacteriƫn in de darm. Hierdoor wordt de darmwand stevig en eventuele wormen minder kans krijgen.

Verder wordt er ook andere praktische dingen geoefend zoals b.v het lopen aan een lijntje. Ook gaan we met de pups weg (echt naar buiten) dit kan zijn naar bv. de Intratuin, een kinderboerderij het bos, duinen, het trein station etc. Wij vinden het erg belangrijk om de pups aan veel verschillende prikkels bloot te stellen. Als de pups 6 weken oud zijn worden ze toegewezen aan hun definitieve eigenaar. De keuze welke pup naar welke eigenaar gaat word besloten door ons als fokker. De eigenaren krijgen dan met hun nieuwe pup een Puppymiddag aangeboden. Waarin wij een gedeelte theorie bespreken en waar in we wat oefeningen uitleggen aan de nieuwe mensen, zodat zij thuis meteen aan de slag kunnen met de opvoeding van hun nieuwe huis genoot. Tussen de 7 en 8 weken mogen de pups het nest verlaten en brengen wij de pup bij de nieuwe eigenaar thuis.

De nieuwe eigenaar krijgt dan mee een:f88b49b24f-IMG_0143
* Gezondheidsverklaring
* Dieren paspoort
* Voer (VERS) voor de eerste dagen
* Puppy boek
* Speeltje met nest geur
* Folders en extra info
* Koop contract

EEN PUP VAN KENNEL EL-FAIYUM:
Op het moment dat iemand belangstelling heeft voor mijn pups worden de eventuele nieuwe eigenaren uitgenodigd voor een eerste kennismaking met mij en mijn honden. Dit kan zijn tijdens een wandeling, een hondenshow of gewoon bij mij thuis, onder het genot van een kopje koffie.

Na de eerste ontmoeting volgt er een gesprek om vast een indruk van elkaar op te kunnen doen.
Na het gesprek deel ik de algemene voorwaarden van mijn kennel uit zodat de aspirant koper kan lezen onder welke voorwaarden ik fok en wat er verwacht wordt van beide partijen.

Pas na het tweede gesprek (interview) beslis ik of ik de aspirant koper geschikt vind voor een Ridgeback uit mijn kennel.
Als fokker wil ik graag betrokken blijven bij mijn pups en ben ik beschikbaar voor alle vragen en opmerkingen over mij en mijn kennel.
De zorg van de pups blijft indien mogelijk een leven lang.

© 2024 El-Faiyum Ridgebacks
Rhodesian Ridgeback pups