12 VRAGEN en ANTWOORDEN over de RIDGEBACK.

Deze vragen zijn tot stand gekomen doordat ze mij in de loop van de jaren gevraagd zijn of ten gehoor zijn gekomen.
Houd er rekening mee dat de meeste antwoorden gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen en meningen.

VRAAG 1: Kan de ridge op de ridgeback nog op latere leeftijd komen?

ANTWOORD: NEE Wij krijgen vaak te horen of de ‘ridge’ op hun rug een operatie is geweest of dat zijn haren overeind staan. Dit is niet het geval.
Het is zo dat een Ridgeback met ‘ridge’ geboren kan worden, dus deze groeit niet later nog op de rug. Ook hoeft een Ridge niet altijd perfect te zijn.
Hij kan een schoonheidsfoutje hebben. Met 1 of meerdere kronen,te kort of te breed. (2 kronen staat in de standaard)
Ook deze kronen mochten er te veel of te weinig zijn veranderen later niet als de hond ouder wordt.
Dit betekent trouwens niet dat een Ridgeback met afwijkende ridge of geen ridge onderdoet voor één met een correcte ridge.

VRAAG 2 : Is het verstandig om mijn Ridgeback pup op te voeden met behulp van een bench?

ANTWOORD: JA, Ik vind van wel. Mijn ervaring zelf als hondenbezitter, en als fokker zegt mij dat het heel handig is om gebruik te maken van een bench.
Je kan een pup niet 24 uur per dag in de gaten houden, je wilt ook wel eens weg, werken, boodschappen doen enz.
Het is wel zo dat men een bench wel goed moet aanleren aan de hond en dat kost in het begin veel tijd en geduld.
Dus voordat je een pup een aantal uren alleen in de bench kan laten ben je zeker een paar weken verder.
Ook wordt vaak de fout gemaakt dat als de pup eenmaal gewend is aan de bench men de pup er te vroeg uit haalt, omdat men denkt dat de pup over de sloopperiode heen is.
Maar vergeet niet dat een hond ongeveer met 9 maanden aan zijn pubertijd begint en dat deze kan duren tot de leeftijd van 1,5 jaar.
Mijn advies is als volgt: probeer de bench, als de Ridgeback dit niet vervelend vindt, zeker tot de leeftijd van 1,5 jaar te gebruiken.

VRAAG 3: Wat kun je met een Ridgeback allemaal doen? (waar is de ridgeback geschikt voor?)

ANTWOORD: Een hond kan alles leren, van zitten aan de stoeprand tot aan op zijn achter poten lopen. Maar niet elk ras is voor alles geschikt. Met een Ridgeback kan je verschillende takken van hondensport beoefenen. Uiteraard is de basis van alles dat je zo jong mogelijk met een puppy-cursus begint en daarna de vervolg cursussen doorloopt. Wat een Ridgeback leuk vind, is om met zijn baas iets te doen, een team te vormen. Dat kan behendigheid zijn, gedrag en gehoorzaamheid, jachttraining, speuren, rally O of flyball, te veel om op te noemen. Wat ik zelf heb ondervonden is dat een Ridgeback de sporten behendigheid en flyball leuk vind, maar als er niet genoeg variatie en afwisseling is hij het ook gauw saai gaat vinden. Ook gedrag en gehoorzaamheid kan de Ridgeback leuk vinden als er maar steeds nieuwe dingen zijn die je hem aan kan leren. Persoonlijk vind ik de Ridgeback erg geschikt voor het speuren, tenslotte is een Ridgeback een jachthond met een zeer goede neus. En ik heb tot nu toe ondervonden dat het speuren niet gauw verveelt. Ook het coursen (het rennen acher een nephaas aan) is leuk, helaas geen officiële sport voor de RR in Nederland. Verder is een RR een hond die veel beweging nodig heeft dus lange wandelingen of met de hond gaan fietsen vindt hij leuk.
Denk daar bij wel aan de leeftijd van de hond, niet alle sporten kan je direct beoefenen als de hond nog een pup is.

VRAAG 4: Kan je een Ridgeback in een buitenkennel houden?

ANTWOORD: NEE, ik denk niet dat een Ridgeback geschikt is voor een kennel, een Ridgeback is een hond met een zeer korte vacht en hij heeft ook geen ondervacht wat zou betekenen dat de RR het snel koud kan hebben. Ook vind ik een Ridgeback een hond die van gezelschap houdt, dus alleen in een kennel, zal hij zeker saai vinden. Uiteraard zijn er verschillende soorten kennels. Beter is om de RR in een bijkeuken of garage te houden waar hij zij eigen plek heeft bijv. een oude stoel of honden bed. Maar zelf vind ik dat een RR gewoon in huis mag zijn in de woonkamer, dan maar een grotere bank nemen 🙂

VRAAG 5: Als de ouderdieren HD vrij zijn krijg ik dan gegarandeerd een HD vrije pup?

ANTWOORD: NEE, deze garantie kan nooit gegeven worden.
Dit omdat de HD niet alleen erfelijk bepaald wordt, maar ook kan ontstaan door omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld voeding en beweging.
Het is altijd fijn dat als u een pup bij een fokker koopt, u genoeg advies mee krijgt hoe u het eerste jaar de beweging van de pup moet doseren en welke voeding het beste is voor uw pup.
Uiteraard geldt dat ook voor de rest van het leven van de hond, maar de eerste 1,5 jaar zijn wel het belangrijkste, want dan groeit de pup het snelst.
Mijn advies is voordat je een sport als behendigheid of flyball wil gaan doen, de hond eerst laat röntgenen. Dit kan vanaf de leeftijd van één jaar.

VRAAG 6: Heeft een Ridgeback altijd een grote tuin nodig.

ANTWOORD: NEE, vind ik niet, een grote tuin kan handig zijn, zeker met meerdere honden, maar het zorgt er ook voor dat je weinig overzicht hebt en geen controle hebt over wat de hond(en) allemaal uitspoken. Wanneer een Ridgeback genoeg buiten komt voor zijn dagelijkse wandelingen, maakt het mijns inziens niks uit hoe groot het huis is en de tuin is. Meestal slaapt de RR als hij/zij thuis is. Mijn ervaring is dat als iemand in het bezit is van een groot stuk tuin de Ridgeback vaak niet verder komt dan het eigen terrein.
Iemand met een kleine tuin of geen tuin zal er eerder met zijn hond op uit moeten om deze genoeg beweging te geven.
Zeker voor de socialisatie van een jonge Ridgeback is het belangrijk om zo veel mogelijk dingen te ondernemen met de hond.

VRAAG 7: Kan een Ridgeback goed met andere honden.

ANTWOORD: JA, daarin wil ik wel onderscheid maken tussen eigen honden (er komt een RR pup bij), of andere honden die je met je RR buiten tegen komt.
Als er een nieuw gezinslid in huis bij komt, dan zal dat in het begin enige aanpassing vergen, tenslotte kan een pup erg druk zijn in het begin. Iets waar de hond die er al was meestal wel aan moet wennen.
Wat het buiten gebeuren betreft: als je de RR al jong met veel andere rassen kennis laat maken dan zal deze daar geen moeite mee hebben. Wel is het zo dat een RR erg overdreven kan doen met toenadering zoeken tot een andere hond door middel van veel lawaai of grote sprongen.
Een andere hond zou deze toenadering verkeerd kunnen begrijpen. En dan is er nog de ridge deze kan ook verkeerd gelezen worden door een andere hond en die kan daar dan negatief op reageren, door b.v. te gaan grommen. (zie vraag 1)

VRAAG 8: Heeft een Ridgeback veel verzorging nodig.

ANTWOORD: NEE en JA, Uiterlijke verzorging bij de Ridgeback valt best wel mee. De RR heeft een korte vacht die je eens in de twee weken goed bij kan houden, met een rubberen borstel. Verder is het wel van belang om de oren, de tanden en de nagels van de RR regelmatig te controleren en zo nodig schoon te maken of te knippen. Wat wel meer tijd kost is er voor te zorgen dat de RR een goede conditie blijft houden. Een Ridgeback is een krachtige hond waarbij je over het algemeen de spieren goed ziet zitten, deze spieren komen er niet vanzelf alleen door een goede en regelmatige beweging krijgt de RR spieren en blijft hij die ook houden. Een Ridgeback kan gevoelig zijn voor vetzucht dit omdat ze ook graag eten. Wat de uiterlijke verzorging betreft leer dit de RR jong aan anders kan het later problemen geven. Wat de lichamelijke verzorging betreft dit is iets wat je zeker op moet bouwen. (zie vraag 5)

VRAAG 9: Kan een Ridgeback goed met katten over weg.

ANTWOORD: JA, maar dat ligt er wel aan of de RR opgegroeid is met een kat. Een Ridgeback die opgegroeid is met een kat zal waarschijnlijk nooit problemen krijgen met de kat binnen. (Dit ligt natuurlijk ook weer een beetje aan de kat als deze geen honden gewend is dan kan het een tijdje duren voordat beide dieren aan elkaar gewend raken).
Buiten kan dat anders zijn, op het moment dat een RR buiten een kat ziet die weg rent, dan kan hij er speels achteraan rennen.
Tenslotte is de RR een jachthond en verschaft hij zich zelf na een keer opjagen al succes, want de kat zal weg blijven.

VRAAG 10: Is het verstandig om een Ridgeback bij een erkende fokker te halen.

ANTWOORD: JA, Helaas wordt er tegenwoordig veel gefokt met de RR en niet alle fokkers nemen het nauw met de socialisatie van de pups en/of denken na over de ouderdieren combinatie en/of houden rekening met de gezondheid van het ras. Een goede fokker zal mijn inziens open en eerlijk zijn naar de koper en zal deze zoveel mogelijk overal bij betrekken, vragen stellen en ook proberen alle vragen van een aspirant koper te beantwoorden.
Een goede fokker fokt volgens de COE van de Ridgeback club Nederland. meer info: via de websites van : RRCN en BEZINT EER U BEGINT.

VRAAG 11: Kan de Ridgeback goed met kinderen over weg.

ANTWOORD: JA, maar zoals met zoveel andere dingen, jong geleerd is oud gedaan.
Als een Ridgeback vanaf het begin met jongere kinderen opgroeit dan hoeft dat geen probleem te zijn voor de aanpassing van de hond naar de kinderen toe.
Meestal is het zo dat ook de kinderen veel moeten leren als er een nieuwe huisgenoot in het gezin bijkomt.
Deze regels moeten dan wel bepaald worden door de volwassenen in het gezin, b.v. als de pup slaapt laten we deze met rust. Als de pup eet en als de pup speelt ook. Tot een bepaalde leeftijd is het niet verantwoord om de hond samen dingen te laten doen met een kind. Een kind is pas geestelijk volwassen genoeg vanaf de leeftijd van 15 jaar om verstandig met een hond om te gaan.
In het begin als de hond klein is lijkt dat geen probleem, maar ook een Ridgeback wordt groot en kan volwassen zo’n 35 kilo wegen.
Zij kunnen dus in hun enthousiasme een kind omver lopen of omver trekken. Maar een Ridgeback die opgroeit in een gezin gaat zich op den duur aanpassen aan de gezinssituatie en houdt rekening met alle gezinsleden. Mits dit wel goed begeleid wordt door de volwassenen in het gezin.
LET OP : Laat daarom nooit een kind alleen met een hond.

VRAAG 12: Is het heel belangrijk dat een pup goed gesocialiseerd wordt bij de fokker.

ANTWOORD: JA, dat is heel belangrijk. Een pup die te weinig prikkels krijgt in de eerste 12 weken van zijn leven kan daar altijd last van blijven houden.
Een RR kan wat terughoudend zijn van aard (zie karakter omschrijving van de RR bij Ridgeback info elders op deze site), hierdoor is een goeie socialisatie van essentieel belang.
De RR zal dan ook vaak eerst de kat uit de boom willen kijken. Een pup die dus niet goed gesocialiseerd is met b.v. bepaalde geluiden, auto, andere dieren/honden, bus, trein enz. kan daar later een soort angst of onwennigheid voor ontwikkelen. De eerste 8 weken vind ik dat de taak van de fokker daarna is het de taak van de nieuwe eigenaar om het stokje over te nemen.
Als de fokker deze taak al zeer goed op zich heeft genomen dan zal het voor de nieuwe eigenaar een stuk makkelijker worden.
Maar vergeet niet hoe vaker je iets oefent met een hond hoe gewoner hij het gaat vinden. Vraag dus je fokker wat deze allemaal met de pups gedaan heeft en vraag advies aan je fokker wat je allemaal nog kan doen met je pup. Vergeet niet een hond is nooit uitgeleerd…

Mocht u na het lezen van deze vragen & antwoorden met nog enkele vraagtekens zitten schroom dan niet om contact op te nemen met de RRCN of met een erkende fokker.

© 2024 El-Faiyum Ridgebacks
Rhodesian Ridgeback pups